Kiscséripuszta

Enyingi Agrár Zrt.

ÁLLATTENYÉSZTÉS

1970-ben a kormányprogramot megelőzve az akkori Enyingi Állami Gazdaság az országban elsőként 270 holstein-fríz vemhes üszőt vásárolt Kanadából, melyet további vemhes és szűz üsző importok követtek. Ezzel egy időben megkezdődött a magyar tarka állomány holstein-fríz fajtával történő fajta átalakító keresztezése is.

A Szarvasmarha-tenyésztési főágazat telepein jelenleg közel 3.800-3.900 szarvasmarha található. A Kiscséripusztai Tehenészet, amely 1900 férőhelyes, évi közel 20 millió kg tej termelésére lehetőséget adó telep.

Szarvasmarha-tenyésztési főágazat

8155 Kiscséripuszta. Az Enyingi Agrár Zártkörűen működő Részvénytársaság Szarvasmarha-tenyésztési Főágazata az ország egyik legnagyobb szarvasmarha-tartója. A főágazathoz tartozó telepeken közel 3.800-3.900 szarvasmarha található. A Társaság teljes szarvasmarha állatállománya gümőkór, brucellosis, leucosis mentes, leptospirosis, IBR nem fordul elő.

A szarvasmarha-tenyésztés alapja a Kiscséripusztai Tehenészet, amely 1900 férőhelyes, kötetlen, pihenőboxos tartástechnológiájú, évi kb. 20 millió kg tej termelésére lehetőséget adó telep.

Az üsző és bikaborjak nevelése 56 napos korig egyedi ketrecekben, majd választás után kiscsoportos tartásban történik. A bikaborjak tejesborjúként értékesítésre kerülnek.

A növendéküszők felnevelése az üszőtelepen (Lepsény) történik. A telep karámos rendszerű, kötetlen tartástechnológiájú. Az üszők 8-9 hónapos korukban kerülnek át a tehenészetből az üszőtelepekre, majd, ha betöltötték a 13 hónapos kort és elérték a legalább 380 kg-os súlyt kerül sor mesterséges termékenyítésükre, amely az első két alkalommal szexált termékenyítő anyag felhasználásával történik. A tehenészeti telepre 7 hónapos vemhesen kerülnek vissza.

Kiscséripusztai Tehenészeti Telep

1970-es évek elején épült Agrokomplex rendszerű telep.

A termelő tehenek elhelyezésére nyolc termelő istálló áll rendelkezésre. Az Agrokomplex istállók a 2009-es évben korszerűsítve lettek. 2021-ben az első négy istálló már a mai igényeknek megfelelő módon került újra felújításra. Kicserélésre kerültek a pihenőboxok matracai, új marnyomó csövek és szügytámaszok kerültek felhelyezésre. A trágya eltávolítására 12 db láncos trágyalehúzó került beépítésre és mind a négy istállót biztonsági nyakfogórendszerrel szerelték fel. Megújításra került a teljes szellőzőrendszer is. Jelenleg egy istállóban 192 állat elhelyezésére van lehetőség. Az istállókhoz tráper padozatú karámrendszer tartozik.
2018-ban új ellető istálló került kialakításra, kötetlen rendszerű, benne kiscsoportos elletés folyik.
2019-ben egy új, 160 férőhelyes szárazonálló-előkészítő istálló is beüzemelésre került.

A telep közepén 2009. februárjában került beüzemelésre az új fejőház. Az új épületben egy 2x32 állásos, parallel rendszerű fejőállás üzemel BOU-MATIC fejőgéppel, automata kehelyleemelővel, expressz kapukkal és automatikus padlómosó berendezéssel. Kialakításra került a számítógéppel összekapcsolható egyedi azonosító rendszer. Mely a Herdmetrix és SmartDairy programokon keresztül lehetővé teszi a tehenek fejésénél a fejési idő és fejt tej mennyiségének pontos rögzítését, az automata súlymérést, válogatást. A rendszer 2021-ben Boumatic SmartTag transzpanderekkel egészült ki, melyekkel már a valós idejű aktivitásmérés, kérődzés-monitoring és helymeghatározás is lehetségessé vált.
A termelő állomány fejése naponta három alkalommal történik.

Tehén
toborzo
novendek_tehen

A szarvasmarha állomány takarmányát a szálas- és tömegtakarmányt - lucernaszénát, lucernaszenázst, kukoricaszilázst, a rozs- és tritikálészenázst és a fűszénát, - valamint az abraktakarmányokat (kukorica, árpa, búza) kb. 2000 hatermőterület biztosítja. Saját takarmánykeverő üzem készíti a termelési csoportok igényei szerint kialakított tápkeverékeket. A csoportos etetés naponta kétszer TMR keveréktakarmány etetésével történik. A kiosztást önjáró Faresin típusú önjáró keverő- kiosztó kocsik végzik. A keletkező híg és szerves trágya elhelyezése a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően került kialakításra. A telepen keletkező hígtrágya szeparátorra kerül, ahol elválik a híg és a száraz fázis. A hígfázis 4 db egyenként 15.000 m³ tárolókapacitású plasztikkal bélelt medencébe kerül. A hígtrágya kiöntözése a talajtani vizsgálatok figyelembevételével kijelölt, ellenőrzött területekre történik. A száraz fázis és a szerves trágya elhelyezésére egy 12.000 tonna befogadó kapacitású szerves trágyatároló szolgál. A szerves trágyát a növénytermesztés használja fel.

Kiscséripusztai Tehenészeti Telep

Eddig 15 tehén érte el a 100 ezer liter tejtermelést meghaladó életteljesítményt és került be, az Aranytörzskönyvbe.

1970-ben érkezett Magyarországra, illetve a kiscséripusztai telepre tisztavérű holstein- fríz törzskönyvezett vemhes üsző állomány az amerikai földrészről és ezt további importok követték. Ez alapozta meg a holstein-fríz tisztavérű tenyészetet. A tehénállomány fajtamegoszlása jelenleg 70% tisztavérű holstein-fríz és 30% magas holstein-fríz vérhányadú keresztezett, amely az eredetileg itt levő, törzskönyvezett magyartarka állomány holstein-fríz spermával történő fajta-átalakító keresztezéséből származik.

1985. óta működik a telepen számítógépes tenyésztési és termelési adatfeldolgozási rendszer („RISKA”), ami a telep irányítását is szolgálja. 1991. július 1.-től működik az Egységes Nyilvántartási és Azonosító Rendszert (ENAR). Annak köszönhetően, hogy már a kiinduló állomány is értékes egyedekből állt és az évek során mindenkor a legjobb genetika került felhasználásra, a tenyészet kezdettől fogva igen jelentős szerepet tölt be a magyarországi holstein-fríz tenyésztésben. A rendszeres tehénbírálatnak köszönhetően ma a teljes tehénállomány rendelkezik lineáris küllemi bírálati eredménnyel. Eddig 15 tehén érte el a 100 ezer liter tejtermelést meghaladó életteljesítményt és került be az Aranytörzskönyvbe.

Jelentős eredmények in vitro fertilizáció

1994-ben termelő üzemben először itt születtek „lombikbébi borjak”.

A tenyészetben már több mint 20 éve eredményesen folytak embrió átültetési programok. Import embriók beültetésével tenyészbika és bikanevelő tehén jelölt előállítás történt. A szuperdonor programban a legjobb bikanevelő tehenek közül választott állatok voltak a donorok a tenyészbika és a magas genetikai értékű tenyészüsző előállítása érdekében. 1998-ban kialakításra került egy szuperdonor-park, mellyel biztosítani lehetett a magas genetikai értékű tenyészbika és tenyészüsző előállítását. Export értékesítésre embrió előállítás is folyt a vásárló kívánalmainak megfelelő anyai háttérrel és termékenyítő bika felhasználásával. Az elmúlt években a változó tejpiaci helyzet, valamint a magas értékű tenyészállatok csökkenő kereslete miatt a főágazatnak nem volt lehetősége az embrió átültetési programok folytatására.

A szarvasmarha ágazat minden tekintetben szoros kapcsolatot alakított ki közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel és kutató intézetekkel. Az üzem helyt ad a különböző szakmai rendezvényeknek, illetve szervezi azokat és lehetőség szerint segít más rendezvények sikeres lebonyolításában.

A tenyésztési és termelési eredmények bizonyítéka az Országos Mezőgazdasági Kiállításon elért sok-sok díj, arany, ezüst és bronzérem. Háromszor került a tenyészetbe a Tenyésztési- és Termelési Nagydíj. Közel 40 év alatt sikerült elérni és fenntartani, hogy a Társaság állatállománya az ország élvonalába tartozzon.

eagrt logo

Szarvasmarhatenyésztési főágazat

Kapcsolat